Bron recept: Kenji J. Lopez Alt

Oorspronkelijk geschreven door Evert

Sommige ingrediënten zijn zo ingewikkeld om zelf te produceren, dat je ze beter kant-en-klaar kunt kopen. Vega burgers lijken tot die categorie te behoren en dat geldt zeker voor de versies die proberen echt vlees te imiteren. Echter de beste vega burgers zijn, zoals met veel vegetarische gerechten, de versies die niet proberen vlees direct te vervangen, maar juist hun eigen ding doen. Het is juist deze categorie vega burgers die je heel goed thuis kunt maken!
Dit recept gebruikt zwarte bonen als ‘body’ en alle andere ingrediënten stapelen smaken op elkaar tot een burger die je móet proberen, ook als je normaal voor een vleesvariant kiest. Deze hoeveelheden van de ingrediënten maken 4 grote burgers (of 6 kleine), maar de maten gaan niet zo nauw en het is makkelijk om zelf nog meer smaken toe te voegen.

Benodigdheden

  • 500 g zwarte bonen uit blik
  • 1 kleine ui, versnipperd
  • 1/2 paprika, bijna net zo versnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Gezouten cashewnoten, grote hand vol
  • 1 stuk chipotle uit een blikje met adobo saus, kleingehakt (bijv https://www.ah.nl/producten/product/wi449835/la-morena-chipotle-peper-heel)
  • Theelepel van die saus uit het blikje
  • Theelepel mayonnaise
  • 1 ei
  • 75 g fetakaas verkruimeld
  • hand vol panko (of anders paneermeel)
  • De rest van de dingen voor een broodje hamburger (bolletjes, smeltkaasplakjes, sla, augurken…)

Bereiding

  • Was de bonen en leg ze uit op een bakplaat (gebruik bakpapier voor makkelijker schoonmaken). Zet de bonen in een oven op 180 C voor 20 minuten. Zo dehydrateren ze. Laat ze uitstomen nadat je ze uit de oven haalt.
  • Bak de ui en paprika in een koekenpannetje in wat olie op medium-laag vuur (minimaal 5 minuten). Bak de knoflook mee voor de laatste paar minuten. Gooi het daarna in een beslagkom.
  • Pulse de cashewnoten in een foodprocessor totdat er beide meel-achtig poeder en nog ~1 cm chunks zijn. Als je geen foodprocessor hebt, kun je een vijzel/stamper gebruiken of de noten in een theedoek leggen en ze tot poeder slaan (de ervaring leert dat een blender niet goed werkt). Gooi het resultaat in de beslagkom met ui en paprika.
  • Pulse de gedehydrateerde bonen ook in de foodprocessor tot het een paste is. Ook dit werkt niet goed met een blender. Het alternatief is om het met je handen te kneden. Gooi de bonenpaste ook in de beslagkom.
  • Gooi de chipotle en adobo saus, het ei, de mayo, de feta en de panko erbij en kneed tot een redelijk gladde paste. Het is niet erg als er nog wat hele bonen tussendoor zitten, maar als het niet homogeen genoeg is, dan valt de burger sneller uit elkaar.
  • Vorm de bonen paste tot burgers (4 grote pucks/6 kleinere). Je kan dit alles van tevoren al maken en de burgers zelfs een dag in de koelkast bewaren in plastic wrap of invriezen.
  • Bak de burgers in wat olie zoals je een vlees hamburger zou bakken, maar dan met een iets lager vuur. Zorg dat er een beetje bruining komt op de kanten en bak tot het allemaal redelijk bij elkaar blijft. In principe is het ei het enige ingrediënt dat je niet rauw kunt eten, met het bakken gaat het er dus vooral om dat het lekker wordt.
  • Serveer de gebakken burgers op een bolletje, zoals je dat zou doen met een gewone hamburger. Aanbevolen toppings zijn: gesneden ijsbergsla onder de burger, en kaas, augurk, mayo, BBQ-saus boven de burger.
    De binnenkant van de bolletjes roosteren met een tosti-ijzer of mbv de broiler setting van de oven is eigenlijk een must. Als je er een cheeseburger van wilt maken, leg de plak dan op de burgers tijdens de laatste minuten van het bakken.