Als toetje had ik voor het Kerstdiner van 2021 een Sinaasappelcake gemaakt. De eerste keer dat ik dit recept las, stond ik heel verbaasd te kijken. Sinaasappels met schil pureren?! Het recept is verder zonder te veel verrassingen en is makkelijk en ook nog eens glutenvrij!

Ingrediënten (1 cake)

  • 2 grote sinaasappels
  • 5 eieren
  • 170g basterdsuiker
  • 170g zeer fijn gemalen amandelen (of amandelmeel)
  • 1 volle theelepel bakpoeder

Instructies

Doe de sinaasappels met schil in een grote pan kokend water. Laat de sinaasappels hierin 1.25 tot 1.5 uur zachtjes koken, zodat ze helemaal zacht zijn. Laat ze dan goed afkoelen, snijd ze in vieren en verwijder de pitten. Pureer ze in een keukenmachine of met een staafmixer.

Klop de eieren tot een dik schuim en voeg de suiker er langzaam aan toe, terwijl je doorgaat met kloppen. Schep de amandelen en het bakpoeder er doorheen en meng het goed. Doe dit beslag in een ingevette en met meel bestoven springvorm, en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 55 tot 60 minuten op 190 graden, totdat deze gaar is. Laat de cake minstens een kwartier afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen.

Variatietip

Het originele recept zegt eigenlijk dat je in plaats van amandelen hazelnoten kan kiezen. Dat is vast ook erg lekker.