De Franse kip die ik jullie heb voorgeschoteld voor het Kerstdiner 2021 heeft nog best een grappig verhaal. Het schijnt dat dit recept bij toeval is ontstaan. In 1930 hadden Gaston Gérard, de burgemeester van Dijon (ja, de stad van de mosterd) en zijn vrouw, Geneviève Bourgogne, ene Curnonsky over de vloer, een gastronoom. In de keuken deed zich een verschrikkelijk ongeluk voor: iets viel in de pan met kip! … Als je je afvraagt wat het was, dan heb ik daar helaas geen antwoord op: de Franse wikipedia vertelt dat het een pot paprikapoeder was, maar de Engelse wikipedia houdt met een gestrekt been vol dat het een pot mosterd was en zegt er nog expliciet bij dat sommige mensen zeggen dat het paprika was, maar dat paprika niet eens in het recept voorkomt!

Wat er ook in de pan gevallen is, Geneviève heeft het eten weten te redden en de culinaire grootmeester Curnonsky vond het zo lekker dat hij het gerecht de naam van de burgemeester gaf: zo werd het de Poulet Gaston Gérard.

91 jaar later zouden jullie mijn variant mogen proeven op het Kerstdiner! Met kleine aanpassingen van mijn kant vergeleken met het originele recept (waaronder iets meer drank en kaas):

Ingredienten (2 personen)

  • 300-400g kip (bij voorkeur dijfilet, officieel zelfs Poulet de Bresse)
  • Een glas witte wijn (officieel Bourgognewijn)
  • 100g comté-kaas
  • 200g crème fraîche
  • Een flinke lepel Dijon-mosterd
  • Paprikapoeder
  • 40g boter
  • Peper
  • Zout

Instructies

Smelt de boter in een pan op hoog vuur. Bak de kipstukken goudgeel. Kruid ze rondom met zout, peper en paprikapoeder, zodat ze hierin bedekt zijn. Haal eventueel een deel van het kookvocht er uit, zodat je de kipstukken kan bakken totdat ze mooi goudgeel zijn, en laat ze dan een halfuur op zeer laag vuur staan (zonder deksel). Haal de kipstukken uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Rasp de kaas. Haal wat van het kookvocht uit de pan, en giet de witte wijn in de pan. Roer het merendeel van de kaas hier doorheen, voeg de crème fraîche toe. Breng de saus aan de kook en voeg de mosterd toe, naar smaak. Giet de saus over de kipstukken, strooi de rest van de kaas er overheen en gratineer het een kwartier in de oven op 210 graden.

Als je geen oven hebt, kan je de kipstukken opnieuw in de pan doen en doorroeren.

Variatietip

Er zijn zoveel soorten Dijon mosterd! Experimenteer een beetje, maar neem wel goede. Maille heeft bijvoorbeeld gewone Dijon mosterd, grove Dijon mosterd, en wat ik zelf ook een keer heb geprobeerd is de groene, Trois Herbes (drie kruiden) Dijon mosterd! Dat was ook erg lekker. Ook kan je de ovenschaal nog bestrooien met paneermeel voor je deze in de oven zet voor een extra krokant laagje.

De saus die je overhoudt is ook nog lekker om later op te eten op brood, als ik mijn huisgenoot mag geloven.

Ook nog even een SO naar De Fransoos die ons mooie korting gaf op de comté!