Afgelopen zomer zat ik in een Italiaans restaurant genaamd Latte Macchiato Royal te genieten. Naast de extreem onhandige bediening (die ons, toen we achteraf op de bon keken, per ongeluk een glas wijn had gerekend in plaats van een fles wijn), was het eten super goed. Op het menu stond een pasta die ik niet kende. Nieuwsgierig, en terwijl ik eens verder wilde kijken dan de eeuwige maar natuurlijk wel lekkere pasta Carbonara, bestelde ik een pasta Catanese.

Toen ik hem op had, nam ik me voor om deze zo snel mogelijk zelf onder de knie te krijgen. Deze pasta bleek een eigen variatie te zijn van het restaurant, want nergens op het internet was een recept te bespeuren. Dus ik moest zelf even wat vogelen om dit thuis te kunnen eten! Dit is waar ik op uit ben gekomen.

Let op: zit geen groente in.

Update uit de toekomst: ik heb dit gemaakt tijdens de Italiaanse avond in 2023! Voor de paar mensen die het geprobeerd hebben, was het een groot succes.

Benodigdheden (twee personen)

  • 200-220g pasta naar keuze (mijn favoriet voor deze pasta is orecchiette of anders mezzi rigatoni)
  • Een blikje ansjovis in olijfolie van een duurder merk
  • Drie tenen knoflook
  • Olijven naar keuze (groen/zwart, verschillende soorten is extra leuk)
  • Een verse rode peper
  • Verse peterselie
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Kook de pasta volgens de verpakking in water met zout.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes.
  • Giet een gulle hoeveelheid olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de knoflook en ansjovis op laag tot middel vuur. De ansjovis zal langzaam ‘uit elkaar vallen’ (help dit een beetje met je spatel als dit niet genoeg gebeurt). Afhankelijk van hoeveel je van ansjovis houdt, kan je vier tot acht filetjes gebruiken (half tot heel blikje). Ik doe altijd een heel blikje. Het is de bedoeling dat de ansjovis uit elkaar valt en volledig mengt met de olie. Duurdere ansjovis heeft de neiging dit beter te doen. Anders krijg je gefrituurde stukjes ansjovis, en dat is niet de bedoeling.
  • Snijd de rode peper in rondjes. Haal eventueel (een deel van) de pitjes er uit, afhankelijk van hoeveel je van pittig eten houdt. Voeg deze na drie minuten toe aan de koekenpan.
  • Snijd de verse peterselie. Voeg deze een minuut voordat de pasta klaar is toe aan de koekenpan. Voeg dan ook de olijven toe.
  • Voel je vrij om nog wat extra olijfolie toe te voegen als de peterselie veel olie heeft opgenomen. De olie met ansjovis is je saus!
  • Giet de pasta af en doe de pasta in de koekenpan. Goed omroeren. Je pasta kleurt lichtbruin door de ansjovis-oliesaus.
  • Serveer op (warme) borden en doe er geraspte parmezaan overheen.