Een recept van mijn moeder. We zitten récht in het midden van het aspergeseizoen, dus ik zou zeggen… maak daar goed gebruik van 😉
Ingrediënten
Voor vier personen (voorgerecht)
- 2 eetlepels boter
- 3 preien, witte en lichtgroene deel in dunne schijfjes
- 400g vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
- 100mL vermout (bijv. Nouilly Prat) of anders is witte wijn vast ook lekker
- 1L groentebouillon
- 400g groene asperges
- 150mL slagroom
- 2 eidooiers
- geraspte schil en sap van een halve citroen
- verse dille
Bereiding
- Verhit de boter in de pan. Bak hierin de prei en aardappelblokjes op matig vuur totdat de prei zacht wordt (zo’n 10 minuten). Je moet niet de prei bruin bakken!
- Blus de pan af met vermout (of witte wijn) en giet de groentebouillon erbij. Breng aan de kook.
- Snijd intussen de asperges. Gooi de écht harde houterige delen weg. De onderste, hardere (niet mega harde) stukken in kleine schijfjes snijden. De bovenste delen die wat zachter zijn (waaronder ook de kop) kan je in grotere stukken laten, 2-4cm. Voeg dan de hardere stukken toe, en laat de zachtere stukken nog achterwege.
- Laat de soep +/- 10 minuten sudderen. Voeg dan de zachtere stukken van de asperge toe, en laat dan nog 3 minuten zachtjes doorkoken.
- Neem een soeplepel soep uit de pan en doe die in een kom. Roer daar de slagroom door en ook de eidooiers en klop het tot een homogeen geheel. Dit doe je zodat de slagroom niet gaat schiften en het eigeel niet stolt.
- Giet het soep-room-ei-mengsel terug in de soep. Verwarm de soep zachtjes. Als het goed is gaat de soep een klein beetje binden. Maak de soep niet te heet, want dan stolt je ei alsnog.
- Breng de soep op smaak met de citroenrasp en het citroensap, en eventueel wat peper en zout. Serveer met de dille als garnering.
Geïnspireerd op maar enigszins aangepast van het originele recept.