Bonjour chers BLOQqers! Pour une des dernières activités, ‘Bourgondisch ’t best’ a fait des Quiches! Op deze Franse avond heeft iedereen natuurlijk kunnen smikkelen van vier verschillende Quiches. Aangezien ik afgelopen Hemelvaart met mijn lichting in Parijs was, dacht ik ze eindelijk met jullie te delen.
Quiche Lorraine Traditionelle
Dit is zoals de naam ook al zegt, de traditionele quiche, maar dat maakt het niet minder lekker. Ik heb al mijn recepten van een Franse site gehaald, waar ook een vegetarische variant op staat met prei ipv spek. Ik heb deze zelf nog nooit geprobeerd maar is misschien het proberen waard (of vega spekjes).
Ingrediënten
4 personen
- 1 pak hartig bladerdeeg
- 3 eieren
- 250 gram crème fraîche
- 150 gram spekreepjes
- zout, peper en nootmuskaat
Recept
- Verwarm de oven op 200 °C voor, rol het bladerdeeg uit in een taartvorm en prik met een fork in de bodem.
- Bak de spekreepjes bruin.
- Meng de geklopte eieren met de crème fraîche. Zodra je spekreepjes bruin zijn, voeg ze toe aan het mengsel. Voeg het zout, peper en nootmuskaat toe.
- Giet het mengsel in de taartvorm en doe hem voor 30 minuten in de oven.
Tarte à l’oignon traditionnelle
Wat het verschil is tussen een tarte en een quiche à l’oignon snap ik zelf ook niet helemaal. Ik heb het opgezocht en daaruit blijkt dat mijn recept voor de tarte meer leek op de quiche dus ik geloof het wel. In ieder geval is het een simpel en heerlijk recept.
Ingrediënten
4 personen
- 1 pak hartig bladerdeeg
- 3 eieren
- 60 gram crème fraîche
- 5 grote uien
- Gruyère (een Zwitserse kaas)
- zout, peper, nootmuskaat
Recept
- Snij de uien in halve ringen. Bak ze (roerend) in een pan met wat olie, zout en peper voor 5 minuten. Voeg daarna wat water toe om ze te laten koken.
- Verwarm de oven op 210 °C voor, rol het bladerdeeg uit in een taartvorm en prik met een fork in de bodem.
- Meng de geklopte eieren samen met de crème fraîche. Voeg de gekookte uien eraan toe en kruid met zout, peper en nootmuskaat.
- Bestrooi met gruyère en bak de tarte voor 40 minuten (check na 30 minuten).
Quiche aux courgettes et au chèvre
Lekker nom nom nom. Hier is het originele (Franse) recept.
Ingrediënten
4 personen
- 1 pak hartig bladerdeeg
- 2 eieren
- 250 gram crème fraîche
- 250 ml melk
- 3 courgettes
- 150 gram geitenkaas
- zout, peper en Provençale kruiden
Recept
- Verwarm de oven op 230 °C voor, rol het bladerdeeg uit in een taartvorm en prik met een fork in de bodem.
- Snij de courgettes in plakjes en bak ze voor 15 minuten met de Provençaalse kruiden
- Meng de geklopte eieren, de melk, de crème fraîche en het zout en peper samen.
- Leg de gebakken courgettes naast elkaar neer in de taartvorm en voeg dan het mengsel toe. Leg daarna de geitenkaas in plakjes erop.
- Bak de quiche voor 30 minuten.
Quiche Provençale
Hier dan de laatste quiche die op de Franse avond gemaakt is. het originele recept zegt dat het voor 6 mensen is maar uit ervaring blijkt het beter meer op 4 porties te lijken.
Ingrediënten
4 personen
- 1 pak hartig bladerdeeg
- 3 eieren
- 125 gram crème fraîche
- 100 gram gruyère (geraspt)
- 2 uien
- 1 paprika
- 3 tomaten
- 1 blikje tonijn
- 10 groene ontpitte olijven
- zout, peper en Provençaalse kruiden
Recept
- Verwarm de oven op 180 °C voor, rol het bladerdeeg uit in een taartvorm en prik met een fork in de bodem.
- Snij de tomaten in plakjes en leg ze uit in de taartvorm.
- Snij de uien in kleine blokjes en de paprika en olijven in dunne repen.
- Meng de ui, de paprika, de olijven, het tonijn, de eieren, de crème fraîche, de (geraspte) gruyère in een kom samen. Voeg zout, peper en de Provençale kruiden toe.
- Bak de quiche voor 45 minuten.
Wil je zelf je bladerdeeg maken?
Ingrediënten
voor 1 quiche
- 200 gram bloen
- 100 gram boter
- zout, water en olijf olie
Recept
- Meng de bloem en de zachte boter en voeg een snufje zout toe.
- Bindt het deeg een beetje water en een beetje olijf olie toe tot het de goede consistentie heeft.
- Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee.
Tip: je kan ook een diepe taartvorm of bakplaat gebruiken maar quiches zijn niet heel dik dus voeg alleen maar een klein randje toe/ maak hem niet te dik. Dit verlengt anders alleen je baktijd (omdat je dan een dikkere inhoud hebt).