Gegroet mede-liefhebbers van lasagna! Lasagna heb je in allemaal verschillende vormen en kleuren. Persoonlijk ben ik een absolute fan van de traditionele variant te mixen met Chinese en Koreaanse invloeden om de smaak te versterken. Ik heb deze lasagna al meerdere malen gemaakt voor BLOQ zijn Italiaanse Avond en het valt tot nu toe erg in de smaak!

Oh dit recept wordt wel beter hoe meer tijd je erin stopt! Plus fix een giga ovenschaal, maakt het makkelijker.

Ingrediënten 10 personen:

Soffritto

  • 1 kilo bleekselderij
  • 1 kilo wortelen
  • 1 kilo uien

Pastasaus

  • 1 knoflook bol
  • 4 blikken blokjes of gepelde tomaten
  • Paar blaadjes Basilicum
  • Italiaanse Kruidenmix (tijm en rozemarijn kan ook)
  • Witte wijn (1/2 fles droge witte wijn)
  • Evt. 3 laurierbladeren
  • Evt. Witte wijn vervangen met Rood, probeer beide varianten eens!

Gehaktmix

  • 400 gram Champignons
  • 150 gram Sjalotten
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 eetlepel Gochujang (Korean Chili Paste)
  • Evt. 400 gram Gehakt, kan zowel vega als vlees zijn
  • Evt. Shaoxin Rice Wine (voor deglazen)

Bechamel/Kaassaus

  • 1 Liter Melk
  • 100 gram Boter (ik doe meestal iets meer)
  • 100 gram Bloem
  • Evt. parmagiano regiano

Rest

  • Mozzarella bollen (3 units)
  • Lasagna bladen (1 pak)

Recept:

  • Snij alle ingredienten van de soffrito in kleine blokjes en bak zachtjes tot het allemaal gaar en zacht is. Als dit gebeurd is kan je eventueel al wat knoflook klein snijden en even mee laten garen.
  • Gooi er de witte wijn bij voor de saus en deglaze de pan. Snij ondertussen de knoflook klein.
  • Gooi de tomatenblokjes, basilicum, knoflook en italiaanse kruidenmix bij. Kook zachtjes voor minstens een uur met regelmatig roeren, hoe langer hoe meer smaak (hoe langer hoe beter). Test de smaak en voeg eventueel kruiden toe. Voeg in ieder geval peper en zout door (bouillon blokje kan ook geen kwaad).
  • Snij ondertussen de champignons en uien van de gehaktmix klein. Bak ze vervolgens in een pan tot ze gaar zijn.
  • Gooi er tomatenpuree en gochujang door. Nadat dit erin verwerkt is gooi er een beetje shaoshing door en deglaze de pan weer.
  • Voeg als de saus goed op smaak is het gehaktmengsel er doorheen, laat zachtjes doorpruttelen voor een paar minuten.
  • Maak bechamel (meng boter met bloem in een pan, als het een geheel is voeg de melk toe, kijk evt online recept). Nadat het gelukt is kan je, mits je parmigiano reggiano hebt gehaald, het langzaam door de bechamel roeren om er een kaassaus van te maken (haal de pan van de vuur als je dit doet, anders stolt het). Breng op smaak met peper en zout.
  • Assembly time! Maak zoveel laagjes als mogelijk met de volgende volgorde: pastasaus, lasagne sheet, bechamel. Repeat tot de top en leg er de gesneden mozzarella verdeelt bovenop.
  • 30 minuten in de oven op 200 graden. En dan done. Serveer met een blaadje basilicum op de top om er een 10/10 van te maken.