Keertje decadent doen met de kerst, maar het toch simpel houden? Deze pasta is makkelijk en chic 😎 Het is ook een van de recepten die ik ongeveer zo lang maak als dat ik een beetje kan koken (zo’n 5 jaar?)
Ingrediënten
Voor 2 personen:
- olijfolie
- 1 sjalot / witte ui (niet te groot)
- 2 teentjes knoflook
- 220g pasta (penne, mezzi rigatoni…)
- 150g gerookte zalm
- een citroen
- een glas (125mL) witte wijn
- 250mL kookroom
- dille, liefst verse, je kan het hele zakje (15g) gebruiken. Gedroogde kan evt ook, gebruik dan lekker veel
- zwarte peper
- pijnboompitten
Bereiding
- Rooster de pijnboompitten in een aparte kleine koekenpan.
- Zet water op voor de pasta en kook deze volgens instructies.
- Snipper de ui fijn en bak deze op middelhoog vuur in een andere, grotere koekenpan, totdat de ui glazig wordt.
- Snij de knoflook fijn en voeg toe aan de pan.
- Fruit dit even aan en voeg het glas wijn toe. Voeg daarna ook de kookroom toe. Laat de saus wat indikken.
- Voeg na een paar minuten het grootste deel van de dille toe, maal wat peper er doorheen, en laat de saus nog wat verder inkoken.
- Snijd ondertussen de gerookte zalm in kleinere stukjes.
- Wanneer de saus genoeg ingedikt is en de pasta klaar is, giet de pasta af en voeg toe aan de pan met saus.
- Zet het gas uit, voeg de pijnboompitten toe. Zorg ervoor dat de pan niet te heet is, en voeg de gerookte zalm toe. Zo voorkom je dat je die ook nog bakt (dan krijg je een andere smaak)
- Dien op en serveer met nog meer dille, pijnboompitten, zwarte peper, en eventueel wat zalm er overheen.
Tips & meer
Pijnboompitten! Gerookte zalm! Wijn! Allemaal dure dingen, dus misschien niet het meest student-vriendelijk. Je kan in ieder geval pijnboompitten veel goedkoper op de markt halen (Mabroek, Ilias, etc.) dan in de supermarkt. Echt, heel veel goedkoper. Gerookte zalm is vaak het goedkoopst in pakken van 200g, maar soms is er ook een 1+1 gratis voor 100g-150g pakken. En wijn… die kan je lekker verder opdrinken 😉
Recept is gebaseerd op dit origineel. Daar hebben ze nog suggesties hoe het anders kan: zonder room, zonder wijn, met peterselie in plaats van dille… Ik vind deze versie die ik geschreven heb het lekkerst.

