Hete Bliksem, een stamppot met appel die er bliksemsnel in gaat. Er word gezegd dat het vocht van de appels (of peren!!) zo heet wordt, dat dit stamppotje lang heet blijft, vandaar de naam. Op de activiteit voegden we er nog gebakken spekjes aan toe, erg lekker. Wees ook niet bang om extra mosterd, nootmuskaat en kaneel toe te voegen voor de echte Hollandse smaak.
Voor 4 personen
1 kg kruimige aardappel
3 middelgrote uien
3 goudrenet-appels
1 tl zout
250 gram (vega) Gelderse rookworsten
2 Jazz appels (of Elstar)
30 gram ongezouten roomboter
75 ml halfvolle melk
4 eetlepels grove Zaanse mosterd
Bereiding
1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en snipper de uien grof. Schil de goudrenetten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Doe de aardappelen, ui en stukjes goudrenet in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onder staat. Voeg het zout toe en breng aan de kook. Kook in ca. 20 min. gaar.
2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de Jazz appels in blokjes van een ½ cm.
3. Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp fijn met de pureestamper en breng op smaak met peper en zout (en evt nootmuskaat of kaneel). Schep ⅔ van de zoete appels erdoor en verdeel de rest erover. Leg de rookworst erop en serveer met de mosterd.