Tropical Curry

Stardew Valley is makkelijk een van de beste chill games ooit gemaakt. Persoonlijk heb ik er meer dan 600 uur in zitten en ik heb zelfs Maud zo ver gekregen het met mij te spelen. Mijn verbazing was dan ook groot toen Maud één jaar geleden aan kwam zetten met het officiele Stardew Valley kookboek. Voor mensen die het spel niet kennen, het is basically een cozy farming sim game, waarin je dus ook gerechten kan maken met alles wat je verzameld. Het boek zelf ziet er echt super nice uit (Je kan je niet voorstellen hoe vrolijk ik wordt van kijken naar dit boek), inclusief illustraties en heeft een heleboel gerechten die één op één uit de game komen. Het allereerste recept dat wij geprobeerd hebben, nadat we dit kookboek bijna een jaar niet hebben aangeraakt is de Tropical Curry. En hoewel het recept iets ingewikkelder is dan in de game ( Coconut (1), Pineapple (1) & Hot Pepper (1)) en het je geen Foraging (+4) geeft, wilde ik het hier graag met iedereen delen.

Ingrediënten – 2 Personen

  • 1 Ananas
  • Kokosnoot olie (Volgens het originele recept, ik gebruik gewoon olijf)
  • Gele curry pasta
  • Grote gele ui
  • 1 Paprika
  • Kriel Aardappels – 500 g
  • Zoete Aardappel – 300/400 g
  • 1 Scotch Bonnet Peper (Volgens het originele recept, ik zou zeggen gebruik je favourite peper of geen als je niet spicy wil)
  • Knoflook – 4/5 tenen
  • Gember – 3 centimeter
  • Kokosnoot melk – 200 ml
  • Groente bouillion – 500 ml
  • Garam Masala
  • Komijn
  • Verse Tijm
  • Zout

Voorbereiding (20-30 min)

Aardappels
1. Snijd de kriel aardappels in 1/4e of 1/6e stukken.
2. Snijd de zoete aardappel in bite size stukken.

Ananas
1. Leg de ananas op z’n zij en verwijder de groene kroon. Snij zorgvuldig direct onder het begin van de bladen, om de ananas zo heel mogelijk te houden.
2. Snijd de ananas doormidden. (Als de ananas op z’n zij ligt, van boven naar boven naar beneden)
3. Zet een helft rechtop. Gebruik een klein mesje en snijd helemaal rond langs de rand van de ananas (laat ongeveer een centimeter over)
4. Snijd de binnenkant van de ananas vervolgens in kwarten en gebruik een lepel om de kwarten eruit te halen. Dit process kan wat minder soepel gaan dan het klinkt als ik het zo op schrijf, maar ga gewoon door totdat je denk dat je een goed bakje hebt gecreëerd. Wees wel zorgvuldig dat je aan de onderkant niet door de buitenrand heen gaat en dat je genoeg buitenrand overlaat dat dit niet per ongeluk gebeurt.
5. Haal de core af van de kwarten die je uit de ananas hebt gehaald en snijd de rest in bite size blokjes.
6. Bewaar de uitgeholde ananas helft, we gaan deze gebruiken als bakje.
7. Herhaal voor de andere helft.

Resterend

1. Snijd de paprika in blokjes.
2. Snipper de ui.
3. Rasp of snijd de knoflook klein.
4. Rasp of snijd de gember klein.
5. Snijd de peper klein.
6. Verzamel ongeveer 2 theelepels verse tijm blaadjes.
7. Maak 500 ml bouillion

Bereiding ( 1 uur)

1. Zet je pan op middel/middel-hoog vuur en verwarm de olie.
2. Doe de ui in de pan, doe er wat zout bij en bak de ui ongveer 10 minuten zodat de ui goed zacht is.
3. Voeg de paprika en de peper toe en bak 5 minuten mee.
4. Voeg de knoflook, gember, tijm, komijn en garam masala toe en kook 2-3 minuten mee.
5. Voeg de curry pasta en een kwart van de bouillion toe. Roer goed door en kook voor 2-3 minuten.

6. Voeg de rest van de bouillion en de kokosmelk toe en roer even door totdat het allemaal goed gemengd is.
7. Voeg de aardappels toe en breng het geheel aan de kook terwijl je af en toe roert voor 10 minuten.
8. Verlaag de pan tot laag vuur en laat het geheel 30-40 minuten koken totdat de aardappels zacht zijn. Vergeet niet af en toe even door te roeren.
9. Voeg de ananas toe en laat het geheel nog even 2 minuten koken terwijl je roert totdat de ananas warm is.
10. Schep de curry in de ananas bakjes die we eerder gemaakt hebben.

Enjoy!

Extra (optioneel)

Kokosrijst

Op zichzelf is de curry zoals hierboven beschreven al heerlijk en goed te eten. Aangezien er al aardappel in de curry zit heb je niet per se rijst nodig om er bij te eten. Ik vind zelf wat extra rijst wel chill, dus maak ik dat er vaak bij. De laatste keer heb ik er kokosrijst bij gemaakt. Dit is rijst die ook gekookt is kokosmelk. Het is lekker, romig en helpt heel goed als je je eten te spicy hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • Rijst naar keuze (Ik kies altijd basmati) – 150 g
  • Kokosmelk – 200 ml

Bereiding

Volg of zoek de instructies voor het droogkoken van de rijst, maar vervang de helft van het water (tot maximaal 200 ml) met kokosmelk. (Als je meer rijst hebt kan je het maximum negeren, maar anders moet je weer een extra pakje kopen voor een klein beetje en blijf je met veel over)

Smaakmakers

Gochujang

Afhankelijk van hoe spicy je je eten wil is dit wel of niet een goed idee. Recent heb ik me laten inspireren door andere BLOQqers (die meer verstand van gochujang hebben dan ik) en heb ik gochujang gekocht. Je kan in plaats van een peper of zelfs bovenop de peper die je al gebruikt ook nog gochujang toevoegen. Gochujang geeft de curry extra spice en wat meer diepgang in de smaak, die ik zelf erg lekker vind. Zorg er wel voor dat je niet te veel gebruikt, anders dan wordt de curry heel erg pittig (Sorry Maud ( •̯́ ₃ •̯̀) ) Voeg de gochujang toe wanner je ook de bouillion en de currypasta toevoegt. Ik raad aan om klein te beginnen als je er geen ervaring mee hebt. Max een halve theelepel. Waarschijnlijk iets minder, zeker als je de curry niet direct eet.

Apple cider vinegar

Recent ben ik meer appelazijn aan het gebruiken in mijn koken. Zeker bij curry’s vind ik dit echt super chill. Het voegt wat diepgang toe aan het gerecht en balanceerd het gerecht waardoor het nog beter wordt. Voeg 5 minuten voordat je de curry wil eten een eetlepel van de appelazijn door de curry en roer dit er goed doorheen. Je kan ook andere kook azijn gebruiken, maar ik vind zelf het ietwat zoetige van appelazijn een verbetering t.o.v. andere azijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven